Home > Άρθρα > Παπούτσια άρσης βαρών – Ερωτήσεις – απαντήσεις

Παπούτσια άρσης βαρών – Ερωτήσεις – απαντήσεις

Μετά το άρθρο μας για τα παπούτσια άρσης βαρών και την χρησιμότητά τους  Είχαμε αρκετά μηνύματα στην σελίδα μας στο facebook με επιπλέον ερωτήσεις. Μαζέψαμε τις πιο κοινές και σας απαντάμε. Ας ξεκινήσουμε:

«Να αγοράσω τα Reebok Lifter, τα Adidas Adipower, τα Nike Romaleos κτλ;». 

Όποιο παπούτσι άρσης βαρών και να αγοράσετε θα δείτε μεγάλη διαφορά στις άρσεις σας σε σχέση με τα «κανονικά» barefoot παπούτσια.  Για την επιλογή σας μην διαλέγετε μάρκα/μοντέλο βάσει του ονόματος της εταιρίας που τα φτιάχνει, αλλά δείτε πόσο άνετα είναι στο πόδι σας. Θεωρούμε πως το πιο σημαντικό στην επιλογή μάρκας ή μοντέλου είναι καταρχήν να έχουν την καλύτερη δυνατή εφαρμογή χωρίς όμως να σας είναι στενά

“Τι θα πρέπει να προσέξω κατά την αγορά?”

Το πιο σημαντικό σε ένα παπούτσι άρσης βαρών είναι το ύψος από το τακούνι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ύψος κυμαίνεται από 1 έως 2.5 εκ. Το ύψος είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας, σύμφωνα με αυτό που σας βολεύει. Πριν την αγορά φροντίστε να δοκιμάσετε το ίδιο νούμερο και στα δυο πόδια (όχι δοκιμή μόνο στο δεξί πόδι π.χ.) καθώς πολλές φορές το ύψος του τακουνιού έχει μικρές αλλά αισθητές διαφορές στο ύψος. Φροντίστε να αγοράσετε κάτι το οποίο είναι σταθερό για το πόδι σας και άνετο.

“Σε ποιες ασκήσεις πρέπει να τα φοράω?”

Σε όλες τις ασκήσεις ολυμπιακής άρσης βαρών – snatch, clean ‘n’ jerk. Επίσης καλό θα ήταν να τα φοράτε στα squats. Σε γενικές γραμμές θα μπορείτε να βελτιώσετε την μηχανική του σώματός σας και να αυξήσετε το βάρος το οποίο σηκώνετε.

“Μπορώ να τα φοράω και σε deadlifts?”

Αυτό εξαρτάται από εσάς. Αν αισθάνεστε άνετα και σας βολεύουν περισσότερο, ναι μπορείτε. Το ίδιο ισχύει και για άλλες άρσεις (push press, press, push jerk)

“Μπορώ να τα φοράω σε όλη τη διάρκεια των WOD?”

Τις περισσότερες φορές σε ένα workout δεν υπάρχει μόνο άρση βαρών. Πολλές φορές περιλαμβάνεται τρέξιμο ή ασκήσεις που απαιτούν γρήγορες κινήσεις των ποδιών. Η επιλογή του παπουτσιού σε ένα τέτοιο workout είναι θέμα προτεραιοτήτων. Τα παπούτσια άρσης βαρών θα σε βοηθήσουν ή θα σε επιβαρύνουν;

Σε τέτοια workout ένα παπούτσι all-around όπως το Reebok CrossFit Nano 5.0, τα Inov8 F-Lite 235, τα Nike Metcon κτλ. ίσως σας βολεψει περισσότερο. Μια άλλη τακτική που εφαρμόζεται από πολλούς σε ένα wod προπόνησης (και όχι σε αγώνες) είναι η αλλαγή παπουτσιών κατά τη διάρκεια του wod, κάτι το οποίο θεωρούμε υπερβολικό.

» Μήπως όμως αν τα φοράω αρκετά θα μου γίνουν απαραίτητα; Δεν θα γίνω εξαρτημένος από αυτά;»

Αυτό είναι μάλλον καλό και όχι αρνητικό. Όταν αποκτήσετε το πρώτο σας ζευγάρι άρσης βαρών και κάνετε κάποιες ολυμπιακές άρσεις, θα σας φαίνεται ότι «κάτι δεν πάει καλά» όταν θα προσπαθείτε να κάνετε snatch ή clean n jerk χωρίς αυτά. Σίγουρα τα παπούτσια άρσης βαρών θα διορθώσουν και θα «κρύψουν¨ κάποια προβλήματα στο mobility. Αυτό όμως ισχύει για κάθε είδους βοήθημα που χρησιμοποιείτε (ζώνη άρσης βαρών, wrist wraps κτλ). Αν λοιπόν μπορείτε να κάνετε ένα αρκετά καλό front & back squat με παπούτσι άρσης βαρών αλλά το air squt χωρίς καθόλου παπούτσι είναι δύσκολο.. τότε πρέπει να δουλέψετε στο mobility

“Κάτι άλλο που θα έπρεπε να ξέρω για τα παπούτσια άρσης βαρών;”

Ναι! Μην φοράτε τα παπούτσια άρσης βαρών και γενικά τον εξοπλισμό σας σε casual εμφανίσεις σας.. Καταλαβαίνουμε ότι πληρώσατε ακριβά τα παπούτσια σας και θέλετε να τα επιδείξετε και να κάνετε το «κομματι σας» αλλά δεν είναι αυτή η χρήση τους..

Σχετικά rxdnews Greece

rxdnews Greece
Νέα για τον κόσμο του Crossfit στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε ακόμα

Τα βασικά για τις ολυμπιακές άρσεις και την άρση βαρών

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές της άρσης βαρών αγωνίζονται σε δύο κινήσεις, το αρασέ και το επολέ – ζετέ.

Ότι πρέπει να γνωρίζεις για την Gorilla Grip

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την Gorilla Grip μια πολύ βασική λαβή και ίσως την μοναδική λαβή που δεν δημιουργεί πληγές και κάλλους στα χέρια.

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: